Pastasorter

bukakki – spiralformade rör
cannelloni – till rör hoprullade större stycken av utkavlad pasta, fyllda med lite av varje, till exempel köttfärsstuvning, spenat, bacon med mera.
farfalle (fjärilsmakaroner) – fyrkantiga pastabitar i mitten hopklämda till veckad, fjärilsartad form.
fettuccine – långa som spaghetti men platta till formen, motsvarande nudlar. Ordet förekommer mest i Italiens norra delar.
Setagliatelle nedan.
fusilli (spiraler) – korta och formade som enkel- eller dubbelspiral.
gnocchi (benknotor) – ovala pastaklimpar gjorda med potatis eller mannagryn (semolina) i degen som påminner om kroppkakoreller knödel.
Även små knubbiga snäckor av vanlig pastadeg.
lasagne – benvita eller gröna pastaplattor att tillaga rätten med samma namn.
maccheroni/maccaroni (makaroner) – korta eller långa rör; de korta kan vara lätt krökta.
paglia e fieno (halm och hö) – en blandning av gulvit och grön spaghetti.
papardelle – breda tagliatelle.
penne – rör, grova som fingrar, snett avskurna; penne = (gåsfjäder)pennor.
penne rigate – räfflade penne.
ravioli – små kuddar fyllda med köttfärsstuvning och tomatsås.
spaghetti – långa trådar.
strozza pretti – präststrypare, korta tvinnade smala plattor.
tagliatelle – samma som fettucine; ordet förekommer mest i södra Italien.
tajarin – extra äggrik tagliatelle; ordet är piemontesiska för tagliatelle och äts speciellt tillsammans med vit tryffel.
tortellini – små pastahattar, fyllda med ingredienser som ost, spenat eller kött.
tortelloni – detsamma som tortellini, men större.

Informationen är hämtad från wikipedia.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *